Turski vojni konvoj napadnut u Siriji

Konvoj se kretao ka Han Šeihunu, poslednjem uporištu pobunjenika, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Damasku.

U napadu su poginula tri cviila, a ranjeno je još 12 osoba, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo je navelo da napad predstavlja kršenje sporazuma i saradnje Ankare i Rusije, kao i da je Moskva bila unapred obavestena o turskom konvoju.

Nije jasno da li su konvoj gađali avioni sirijske vlade ili Rusije, ali najnovija situacija označava eskalaciju tenzija u Idlibu gde sirijske snage vode ofanzivu na poslednje uporište pobunjenika.

Privatna turska agencija DHA objavila je da su avioni sirijske vlade gađali rutu kojim se kretao turski vojni konvoj koji je nosio oklopna vozila i personal.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se veruje da je vazdušni udar kod autoputa kojim se kretala turska vojska, izvela Rusija primoravši konvoj od 25 turskih vozila da se zaustavi.

Damask negodovao 

Sirijski državni mediji tvrde da turske snage žele da pomognu pobunjenicima u Han Šejkunu koji se bore protiv ofanzive sirijske vlade, nazivajući taj čin agresijom, prenosi Rojters.

Sirijske vlasti saopštile su da Sirija najoštrije osuđuje poteze Turske i da smatra Ankaru "potpuno odgovornom za posledice ovog snažnog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije", preneo je TAS.

Damask naglašava da "ovakvo neprijateljsko ponašanje turskog režima" neće uticati na ofanzivu sirijske vojske u Han Šeikunu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike