Turski sud osudio Britanca na sedam i po godina zatvora

Turski sud osudio je jednog Britanca, uhapšenog prošle godine, na sedam i po godina zatvora zbog pripadnosti kurdskoj grupi koja se u Turskoj smatra terorističkom, prenela je danas turska privatna agencija DHA.

Britanac Džo Robinson uhapšen je u julu 2017. dok je bio na godišnjem odmoru u Turskoj. Stavljen je u pritvor jer je objavio fotografije pripadnika kurskih snaga u Siriji, koje Ankara smatra teroristima. Te snage imaju podršku SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

Robinson je potom pušten na uslovnu slobodu a nije bio na sudu iz zdravstvenih razloga, navela je agencija. Britanac ostaje na slobodi u očekivanju žalbe na presudu.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je spremno da pruži „konzularnu pomoć“ svom državljaninu u Turskoj.

Robinsonova devojka, bugarske nacionalnosti, uhapšena je u julu prošle godine zajedno s njim, ali je takođe puštena na uslovnu slobodu.

Ona je osuđena na godinu dana i deset meseci zatvora zbog širenja terorističke propagande, ali se trenutno nalazi u Engleskoj.

Prema pisanju britanskih medija, Robinson je bivši vojnik koji je bio u Avganistanu na službi 2012, a kasnije 2015. u Siriji kao medicinsko osoblje kurdskim snagama.

Robinson je uhapšen po povratku Veliku Britaniju zbog navodnih veza s nekim terorističkim grupama, ali je ubrzo oslobođen.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike