Turska uverava saveznike da će napad u Siriji biti „odmeren“

Najnovija turska ofanziva "Izvor mira" na severoistok Sirije, opravdava staru kurdsku poslovicu "Nema nama prijatelja osim planina". Amerika je povukla svoje vojnike sa severa Sirije i ostavila svoje dojučerašnje saveznike Kurde na milost i nemilost turskoj vojsci. Civili napuštaju mesta blizu granice sa Turskom.

"Videli smo tenkove ispred sela, pa je većina meštana pobegla sa porodicama", rekao je jedan od civila.

Kurdske snage saopštile su da je u turskom vazdušnom napadu pogođen zatvor u kome su bili zatočeni militanti Islamske države. Amerika ne odobrava napade Turske na kurdske položaje u Siriji.

"Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj. Mi ćemo nastaviti da radimo ono što mislimo da treba kako bismo uklonili pretnje po američki narod. Ali to nisu samo pretnje iz Sirije već i iz Iraka. Postoje desetine drugih zemalja u kojima postoji realna opasnost od islamskog terorizma. A SAD mora da smanji tu opasnost", izjavio je Majk Pompeo, američki državni sekretar.

Turska je o ofanzivi obavestila NATO. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, apeluje na Ankaru da NE destabilizuje region. Turska je uverila saveznike da će njene akcije u Siriji biti odmerene.

"To je naše pravo, zasnovano na međunarodnim sporazumima i rezolucijama Saveta bezbednosti. U tom okviru pokrećemo operaciju i o tome ćemo obavestiti Ujedinjene nacije i sve aktere, uključujući Siriju", naveo je Jens Stoltenberg.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike