Turska: Uhapšeno sedmoro osumnjičenih da su članovi Islamske države

Foto: pixabay.com (ilustracija)

Turske vlasti uhapsile su danas sedam osumnjičenih članova ekstsremističke grupe Islamska država koji su pripremali napade, javili su glavni tužilac Ankare i lokalni mediji.

Osumnjičeni koji su privedeni u Ankari pripremali su napade za 29. oktobar, turski nacionalni praznik i 10. novembar datum komemoracije Mustafe Kemala Ataturka, osnivača turske republike, prenela je televizija NTV.

Dvoje uhapšenih učestvovali su u oružanim sukobima u Siriji, a jedan od njih je bio među „dželatima“ Islamske države, prenosi NTV.

Kancelarija glavnog tužioca Ankare saopštila je da je uhapšeno sedam osumnjičenih pripadnika Islamske države u okviru dve odvojene istrage u glavnom gradu Turske. Nisu dati dodatni detalji ni državljanstvo uhapšenih osoba.

U godinama koje su usledile posle početka sukoba u Siriji 2011. Turska je bila jedno od glavnih tranzitnih mesta za ekstremiste koji su nastojali da odu do Sirije.

Od pada samoproglašenog „kalifata“ Islamske države u martu 2019, godine veliki broj njih se vratio nazad i došao u Tursku.

Ankara koja je dugo optuživana da pušta ekstremiste da prođu sada redovno objavljuje hapšenja osumnjičenih pripadnika Islamske države koji se nađu na njenoj teritoriji.

Turska je 2015. i 2016. pogođena brojnim napadima pripisanim Islamskoj državi, a u poslednjem je poginulo 39 ljudi, uglavnom stranaca, u diskoteci u Istanbulu u novogodišnjoj noći 2017.

(Novi magazin)

Napišite komentar