Tri Sirijca osumnjičena za zločine protiv čovečnosti uhapšena u Nemačkoj i Francuskoj

Foto: Pixabay

Trojica Sirijaca osumnjičeni da su počinili zločine protiv čovečnosti između 2011. i 2013 privedeni su u Nemačkoj i Francuskoj u okviru zajedničke akcije u dve zemlje, javilo je danas više izvora.

Jedan čovek je priveden juče u oblasti Pariza i u okviru istrage za dela mučenja, zločina protiv čovečnosti i saučesništva u zločinima, počinjena između 2011. i 2013. godine, saznaje se iz tužilaštva u Parizu.

Parisko tužilaštvo je preliminarnu istragu otvorilo u januaru 2018. godine.

Prema izvoru bliskom slučaju taj muškarac, star oko trideset godina, je bivši zaposleni u obaveštajnoj službi vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Dva muškarca stara 56 i 42 godine takođe su juče privedena u Berlinu i Zvajbrikenu, saopštilo je savezno tužilaštvo u Karsrueu, u Nemačkoj.

Sumnja se da su oni članovi muhabarata, sirijske obaveštajne službe u oblasti Damaska i osumnjičeni su da su počinili zločine protiv čovečnosti 2011. i 2012. nad protivnicima sirijskog režima.

Pedesetšestogodišnji osumnjičeni Anvar R. je, kako se veruje, saučesnik u mučenjima koje su sirijske tajne službe vršile u zatvoru. Četrdesetdvogodišnji Ejad A. osumnjičen je da je učestvovao u ubistvu dve osobe i mučenjima najmanje 2.000 osoba između jula 2011. i januara 2012. godine.

Istražitelji se oslanjaju na svedočenja žrtava tih mučenja.

Dvojica Sirijaca su prema nemačkom tužilaštvu napustila zemlju već 2012. pre nego što su stigli u Nemačku i zatražili azil.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike