Trampov bliskoistočni mirovni tim dolazi u region sledeće nedelje

Bliskoistočni pregovarački tim predsednika SAD Donalda Trampa posetiće region naredne nedelje da promoviše izraelsko-palestinski mirovni plan koji još nije obelodanjen i da razgovara o pogoršanju uslova u pojasu Gaze, najavila je danas Bela kuća.

Poseta je najavljena u vreme kada zvaničnici kažu da Trampova administracija završava taj plan kako bi ga predstavila ovog leta.

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je danas da će Trampov zet i visoki savetnik Džared Kušner i specijalni predstavnik zadužen za međunarodne pregovore Džejson Grinblat posetiti Izrael, Egipat i Saudijsku Arabiju.

Takođe je rečeno da će oni diskustovati o narednim fazama mirovnih napora i dobiti odgovore od regionalnih lidera “o preostalim pitanjima koje mirovni tim Bele kuće ima”.

Poseta palestinskim teritorijama nije planirana iako je Savet ostavio mogućnost da se proširi, kako je rečeno.

Interesovanje Palestinaca za mirovni plan ionako je, kako se čini, malo.

Mirovni pregovori su zamrznuti od 2014. godine, a palestinski lideri bojkotuju razgovore na visokom nivou sa američkim zvaničnicima već mesecima, žaleći se da je Tramp pristrasan prema Izraelu.

On je 6. decembra priznao Jerusalimkao glavni grad Izraela i 14. maja je otvorena Ambasada SAD u tom gradu u čijem istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće nezavisne države.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike