Tramp veruje da će Severna Koreja održati obećanje

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je uverenje da će se Severna Koreja pridržavati svog obećanja o obustravljanju raketnih proba dok se priprema za najavljeni samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom koji bi trebalo da bude održan u maju.

Tramp je juče naveo na društvenoj mreži Tviter da je Severna Koreja odustala od takvih testova od novembra 2017. godine i da je „obećala da to neće činiti“.

„Verujem da će održati obećanje“, naveo je predsednik SAD.

Agencija AP navodi da je Tramp nastavio sa optimističnim stavom i u subotu uveče kada su okupljeni građani na jednom skupu izviždali Trampovo pominjanje Kim Džong Una.

„Ne, to je veoma pozitivno… ne, posle sastanka možete to da uradite, ali sada moramo biti veoma fini i da vidimo šta će se dogoditi, hajde da vidimo šta će se desiti“, rekao je Tramp.

Tramp je iznanadio mnoge u američkoj administraciji ali i izvan nje u četvrtak kada je rekao visokim južnokorejskim zvaničnicima nakon što su se vratili iz posete Severnoj Koreji da je voljan da prihvati poziv severnokorejskog lidera.

On je razgovarao s predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Japana Šinzom Abeom i naveo na Tviteru da su te dve zemlje zadovoljne što on radi na diplomatskom rešenju krize na Korejskom poluostrvu.

Tramp je takođe rekao da Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Severne Koreje, „nastavlja da pomaže“.

AP navodi da je Tramp najpre na Tviteru pogrešno napisao ime predsednika Kine navodeći „Sinping“ a ne Si Đinping u tvitu o Kini, ali da je to kasnije ispravio.

Severna Koreja je 2017. godine zapretila da bi mogla da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s „vatrom i besom“.

Tramp je kritikovao i medije zbog načina na koji su izveštavali o njegovoj odluci da pristane na direktne pregovore sa Severnom Korejom.

On je kazao su tokom prva dva sata izveštaji bili „nezamislivi“, ali da je to promenjeno narednog dana.

Američki predsednik je u četvrtak pozitivno odgovorio na predlog vođe Severne Koreje da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike