Tramp u Londonu kritikovao planirani dogovor Britanaca sa EU posle Bregzita

Američki predsednik Donald Tramp danas će se u Londonu sastati s britanskog premijerkom Terezom Mej nakon što je u intervjuu tabloidu San kritikovao njen plan o budućim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom (EU) posle istupanja zemlje iz njenog članstva (Bregzit).

„Ako budu imali takav dogovor, onda ćemo pregovarati sa EU umesto s Velikom Britanijom“, rekao je sinoć Tramp britanskom Sanu, dok je Tereza Mej računala, kako prenosi Frans pres, na Trampovu posetu Londonu za razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Vašingtonom posle Bregzita krajem marta 2019.

Tramp je po dolasku u Veliku Britaniju ocenio da bi planirani sporazum Londona s Briselom „verovatno ubio“ dogovor sa SAD.

Američki predsednik koji je u Londonu doputovao iz Brisela gde je učestvovao na samitu lidera NATO, nije isključio mogućnost da se sastane s „prijateljem Borisom“, misleći na Borisa Džonsona, pristalicu tvrde struje Bregzita, koji je nedavno podneo ostavku na mesto šefa britanske diplomatije.

Tramp je za Džonsona rekao da ne sumnja da bi mogao da bude „veliki premijer“.

Britanski Gardijan potom je komentarisao da je Tramp pokazao „koga lično više voli i kakvu vrstu Bregzita želi za Veliku Britaniju“.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je u Vašingtonu pokušala da ublaži Trampovu izjavu, navodeći da američki predsednik „poštuje i voli“ britansku premijerku i da nikada ništa ružno nije rekao o njoj već je smatra dobrom osobom.

Posle sastanka s Mejovom, Trampa i njegovu supruga Melanija primiće u palati Vindzor kraljica Elizabeta Druga.

Istovremeno s Trampovom posetom, u Londonu će biti organizovani protesti protiv njegove politike prema migrantima, njegovih „seksističkig stavova“ i „negiranja“ klimatskih promena.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike