Tramp u El Pasu i Dejtonu posle masovnih ubistava

Donald Tramp smatra da njegova retorika ujedinjuje ljude, prenosi Glas Amerike.

Tramp je rekao da želi da pooštri bezbednosnu proveru kupaca oružja posle masovnih ubistava u Dejtonu i El Pasu, ali i dodao da nema političke volje da se usvoji zakon o zabrani automatskog oružja.

Američki predsednik je naveo da želi da osigura da mentalno obolele osobe nemaju pristup oružju.

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da će Trampove posete Dejtonu i El Pasu biti slične prethodnima, uključujući i Parklend na Floridi i Las Vegas, kada je sa prvom damom Melanijom Tramp razgovarao sa porodicama žrtava, preživelima i pripadnicima hitnih službi.

"On želi da obiđe te zajednice, da se moli sa njima, izrazi saučešće i zahvali se pripadnicima hitnih službi koji su brzo ubili napadača. Takođe želi da razgovara o tome kako da se spreče buduće smrtonosne epizode", rekao je portparol Bele kuće Hogan Gidli.

Međutim, zbog Trampove često zapaljive anti-imigracione retorike, pojedini se pitaju da li predsednik uopšte ima pravo da poseti pogođene zajednice, naročito u El Pasu, gradu na granici sa Meksikom u kojem živi velika hispanska populacija, navodi Glas Amerike.

U međuvremenu, gradonačelnica Dejtona Nen Vejli, koja je iz Demokratske strane, saopštila je da će Trampu poželeti dobrodošlicu u taj grad, iako je razočarana njegovim izjavama posle masovnog ubistva.

U El Pasu, pojedini stanovnici i članovi gradske skupštine iz Demokratske stranke, saopštili su da predsednik nije dobrodošao.

Jedan od demokratskih predsedničkih kandidata, Beto O’Rurk, koji je u Predstavničkom domu nekada zastupao El Paso, rekao je da je Trampova retorika dovela do masakra u tom gradu, i pozvao Trampa da odustane od planirane posete gradu.

Tramp je na O’Rurkovu izjavu odgovorio oštrim napadom na Tviteru, gde mu je poručio da ćuti i poštuje žrtve i policiju.

Gradonačelnik El Pasa Di Margo rekao je da će poželeti dobrodošlicu Trampu.

"On je predsednik Sjedinjenih Država i zbog toga ću ispuniti svoju dužnost kao gradonačelnik, sastati se s njim i razgovarati o potrebama naše zajednice", naveoo je Margo.

U međuvremenu, republikanci su pod sve većim pritiskom da u Senatu usvoje zakonski predlog, prethodno odobren u Predstavničkom domu, koji predviđa bezbednosne provere svih kupaca oružja, uključujući i na internetu i sajmovima oružja.

Tramp je u govoru u ponedeljak naveo niz razloga za masakre, među kojima su mentalna oboljenja i nasilne video igrice, ali je ignorisao problem lakog pristupa oružju u SAD, naročito automatskom.

Napadač iz Dejtona, 24-godišnji Konor Bets je za 30 sekundi ispalio 41 metak, ubio devetoro, a ranio 27 osoba. U El Pasu, napadač je ubio 22 osobe i ranio 24.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike