Tramp tvrdi da se kineski vojnici raspoređuju po granici sa Hongkongom

Foto: Beta / AP

Američke obaveštajne službe izveštavaju o kineskom vojnom rasporedu „na granici sa Hong Kongom“, naveo je večeras američki predsednik Donald Tramp na Tviteru pozivajući na smirenost.

Tramp je u drugoj poruci, takođe na Tviteru, naveo da ga mnogi ljudi optužuju, među kojima i u SAD, da je odgovoran za „aktuelne probleme u Hongkongu“. 

Američki predsednik nije dalje precizirao o kome je reč.

Američki predsednik je nešto ranije rekao da je situacija u Hongkongu teška izražavajući nadu da niko neće biti povređen ili ubijen.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Tramp se nada da niko neće stradati u Hongkongu

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da je situacija u Hongkongu „teška“ izražavajući nadu da će se kriza rešiti mirnim putem i da „niko neće stradati“.

„Nadam da će se to rešiti mirnim putem i da niko ne bude povređen ni ubijen. Situacija u Hongkongu je teška, veoma teška. Videćemo šta će se dogoditi“, izjavio je Tramp novinarima.

Demonstranti u Hongkongu i danas su izazvali velike probleme u vazdušnom saobraćaju, pošto su drugi dan zaredom zauzeli terminale međunarodnog aerodroma u tom gradu i primorali vlasti da otkažu sve preostale letove.

Lokalni mediji preneli su da je policija koristila biber sprej da protera demonstrante van aerodroma. Dve osobe su privedene.

Demonstranti, između ostalog, traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Protesti u Hongkongu traju devet nedelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike