Tramp šalje 1.500 vojnika na Bliski istok, Rusija protestuje

Donald Trump je napuštajući Belu kuću pred odlazak u Japan izjavio da će na Bliski istok poslati relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih.

"Neki veoma talentovani ljudi upravo odlaze na Bliski istok. I videćemo šta će se desiti ", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, rekla su Rojtersu da nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.

Vojska SAD rasporedila je ranije ovog meseca nosače, bombardere i Patriot rakete na Bliski istok, kao odgovor na ono što je Vašington ocenio kao zabrinjavajuće indicije o pripremama Irana za napad.

Tim povodom oglasila se Rusija koja je poručila da bi mogla u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pokrene temu novog raspoređivanja američkih trupa na Bliskom istoku.

Retorika između Teherana i Vašingtona je eskalirala poslednjih nedelja kada su SAD pooštrile sankcije s ciljem da se Iran podstakne da učini ustupke kada je reč o uslovima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tramp je u ponedeljak upozorio da će Iran biti suočen sa "velikom silom" ukoliko napadne američke interese na Bliskom istoku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike