Tramp razmatra premeštanje dodatnih 2.000 vojnika u Poljsku

Foto: Beta, AP

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Vašingtonu da razmatra premeštanje oko 2.000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku iz Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Na sastanku s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Beloj kući, Tramp je međutim naveo da konačna odluka o tome nije doneta. On je rekao da SAD „dugo, dugo vremena“ imaju desetine hiljada vojnika stacioniranih u Nemačkoj i da će verovatno prebaciti „određen broj“ tog osoblja u Poljsku „ako o tome bude postignut dogovor“. „Nismo do kraja doneli odluku. Nismo ništa okončali“, rekao je Tramp novinarima pred Dudom.

Američki predsednik je kazao da je Poljska zainteresovana da kupi od SAD više od 30 borbenih aviona F-35. Zvaničnici SAD su ove nedelje naveli da se očekuje da Tramp objavi da će poslati u Poljsku oko 1.000 dodatnih vojnika i eskadrilu bespilotnih letelica kako bi pomogao njenu samoodbranu u vreme zabrinutosti zbog vojne aktivnosti Rusije.

Poljski lideri su mesecima lobirali da SAD pošalju dodatne snage u njihovu zemlju i od ranije izražavali nadu da će u Poljskoj biti formirana trajna američka baza za koju su predlagali ime „Tvrđava Tramp“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike