Tramp: Razgovor s Kimom direktan i produktivan

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je razgovor sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom bio „iskren, direktan i produktivan“ i najavio da SAD više neće izvoditi vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Tramp je na konferenciji za novinare u Singapuru rekao da sankcije Severnoj Koreji zasad ostaju dok se SAD ne uvere da „nuklearne bombe više nisu faktor“.

„Zapravo se radujem njihovom ukidanju“, rekao je Tramp.

On je rekao da je prihvatio da se prekinu zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD, nazivajući ih provokativnim, što je termin koji je dosad koristio Pjongjang. Rekao je i da su vojne vežbe „strahovito skupe“ i sugerisao da Južna Koreja ne doprinosi dovoljno, kao i da bi bile neprikladne dok SAD i Severna Koreje pregovaraju o novimn odnosima.

On je, međutim, odbacio kritike da su SAD dobile malo toga za sastanak s Kimom. „Nismo ništa dali“, rekao je Tramp i dodao da „nije velika stvar“ da se svetski lideri sastanu s predsednikom SAD.

Američki predsednik je ocenio da je njegov sastanak s Kimom „veoma važan događaj u svetskoj istoriji“ i dodao da se severnokorejski vođa „nepokolebljivo“ obavezao na denuklearizaciju“.

Rekao je da denuklearizacija „veoma značajnog“ nuklearnog arsenala Pjongjanga može biti postignuta veoma brzo, mada nije izneo detalje o vremenskom roku osim, što je ocenio da to „može trajati dugo vremena naučno“.

Pred poletanje aviona iz Singapura, Tramp novinarima rekao da denuklearizacija Severne Koreje mora biti potpuna i proverljiva. „Moraćemo da proverimo to. Proverićemo, totalno i kompletno“, rekao je on.

Tramp je rekao da je Kim verbalno pristao da „uništi veliko raketno postrojenje“, dodajući da to nije uneto u zajedničku deklaraciju sa samita zato što su se o tome dogovorili pošto je dokument sastavljen.

Američki predsednik je rekao da je Kim talentovan i da bi „mogao biti zapamćen kao lider koji je utro put novoj eri napretka za svoj narod“. Dodao je da je s Kimom proveo „intenzivne sate“.

„Nema granica šta Severna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja“, rekao je Tramp i dodao da ostatak sveta „zaista želi da se angažuje sa Severnom Korejom“.

Tramp je rekao da SAD neće smanjivati svoje vojne kapacitete kao deo garancija koje će ponuditi Severnoj Koreji, ali je dodao da će prestati vojne vežbe s Južnom Korejom što je dosad ljutilo Pjongjang.

Predsednik SAD je rekao da su „relativno kratko“ razgovarali o ljudskim pravima, ali da je glavni cilj denuklearizacija.

Tramp je rekao da je Kima prihvatio poziv da dođe u Belu kuću u „odgvoarajuće vreme“ i dodao da će otići u Pjongjang.

On je rekao da veruje da će Kim oržati obećanje o denuklearizaciji, navodeći i da možda grešli, ali se našalio da nikada neće priznati da je pogrešio.

Tramp je rekao da će verovatno biti potreban još jedan sastanak s Kimom, mada je ocenio da su danas pokrili mnogo više tema nego što je očekivao.

On je rekao da je tražio od Kima da se vrate ostaci američkih ratnih zarobljenika i nestalih u akciji tokom korejskog rata, što je prihvaćeno.

Tramp je rekao da je tokom sastanak Kimu na svom Ajpedu (iPad) prikazao kratak film koji govori o mogućnostima posle uklanjanja nuklearnog arsenala Severne Koreje, kao priču o „dva čoveka. dva lidera, jednoj sudbini“, preneo je Asošijetid pres.

Film podseća na trejler i prikazuje slike vojnih aviona i artiljerije dok narator na engleskom i Korejom govori da „novi svet može početi danas, svet prijateljstva, poštovanja i dobre volje“

„Morali smo da to napravimo. Pokazao sam mu to danas, zapravo tokom sastanka, pri kraju sastanka i mislim da mu se svideo“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare na čijem je početku emitovan taj film.

Pred polazak aviona, dan ranije nego što je prvobitno planirano, Tramp je rekao da nije želeo da ostane još jednu noć, pošto je ostvareno sve što je nameravano.

„Nema ničeg drugog što smo mogli da uradimo“, rekao je Tramp.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike