Tramp predstavio plan koji favorizuje talentovane i briljantne imigrante

Foto: Beta / AP

Predsednik SAD Donald Tramp predstavio je danas svoj imigracioni plan koji predviđa favorizovanje talentovanih, „briljantnih“ imigranata s izraženim veštinama i znanjem.

Izbegavajući oštru retoriku protiv ilegalnih imigranata koju je ranije koristio, Tramp je rekao da želi da omogući „najbriljantnijim“ ljudima da žive u SAD kroz sistem koji nagrađuje talente i umne ljude.

Kazao je da postojeći imigracioni zakoni u SAD „diskriminišu genijalce i izuzetne ljude“ jer se najviše dozvola za useljavanje u SAD – „zelenih kartona“ daje nisko kvalifikovanim osobama sa niskim primanjima.

Plan koji je predstavio zasniva se na zaslugama i predviđa poseban tretman za visoko kvalifikovane radnike.

Prema Trampovom planu, SAD bi i ubuduće dodeljivale isti broj „zelenih kartona“ kao sada, ali bi znatno veći broj išao izuzetnim studentima, profesionalcima i visoko obrazovanim ljudima. Prema planu, u obzir će biti uzeti i faktori kao što su godine, znanje engleskog jezika i ponude za posao.

Znatno manje „zelenih kartona“ biće dodeljeno onima čiji su rođaci već u SAD.

Na osnovu zasluga će biti dodeljeno 57 odsto „zelenih kartona“, za razliku od sadašnjih 12 odsto.

Izgledi da Trampov plan, koji još nije usvojila ni njegova Republikanska stranka, bude usvojen u Kongresu SAD krajnje su neizvesni.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike