Tramp: Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja od mene

Foto: Beta, AP

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je sinoć da Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja u Beloj kući od njega, jer je on, za razliku od svojih prethodnika, „ispunjavao svoja obećanja“.

Tramp je to rekao pred stotinama okupljenih na Nacionalnom samitu izraelsko američkog saveta u Floridi, govoreći o svom odnosu prema onome što je važno za Jevreje, uključujući ispunjenje obećanja da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i premesti tamo Ambasadu SAD iz Tel Aviva.

Palestinci nameravaju da istočni Jerusalim osvojen u ratu 1967. godine i kasnije anektiran proglase svojim glavnim gradom, dok izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela.

Američki lider je podsetio da su njegovi prethodnici obećali da će premestiti ambasadu ali su to bila samo prazna obećanja.

„Oni nikada nisu imali nikakvu nameru da to učine, po mom mišljenju. Ali za razliku od drugih predsednika ja sam ispunio svoja obećanja“, rekao je Tramp.

Preseljenje ambasade je jedna od uobičajenih tema kada se američki lider obraća i publici u kojoj nisu Jevreji.

Tramp je takođe istakao odluku da ove godie izmeni poluvekovnu politiku SAD na Bliskom istoku priznanjem suvereniteta Izraela nad strateškom Golanskom visoravni na granici sa Sirijom.

Predsednik SAD međutim nije pomenuo premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji je nekad bio redovna tema njegovog obraćanja na proizraelskim skupovima.

Posmatrači navode da su nekada bliski odnosi Trampa i Netanjahua zahladneli otkako se Netanjahu suočio s pravnim problemima i nije u stanju da obrazuje vladajuću koaliciju nakon dve runde parlamentarnih izbora u Izraelu.

Izraelsko američki savet finansijski podržavaju jedni od najvećih Trampovih pristalica, bračni par Miriam i Šeldon Adelson, kazino magnat u Las Vegasu.

Oni su se oboje pojavili na bini da najave Trampa. Miriam Adelson je ocenila da je Tramp „već ušao u anale jevrejske istorije i to pre nego što je okončao prvi mandat“.

Adelsoni su poklonili 30 miliona dolara Trampovoj kampanji u poslednjim mesecima predsedničke trke 2016. godine. Potom su dali 100 miliona dolara Republikanskoj stranci za izbore u Kongresu.

Tramp je na sinoćnjem skupu kritikovao Iran, zakletog neprijatelja Izraela, rekavši da se povukao iz nuklearnog sporazuma velikih sila s tom zemljom jer se Teheranu nikada ne sme dozvoliti da se naoruža nuklearnim oružjem.

On je međutim izrazio podršku iranskim građanima koji protestuju zbog odluke vlade da povuče subvencije za gorivo zbog čega su skočile cene.

Američki lider je predstavio svog zeta i visokog savetnika Džareda Kušnera koji igra vodeću ulogu u nastojanju administracije da predloži bliskoistočni mirovni plan, ocenivši da „ako Džared Kušner ne može to da uradi, onda se ne može uraditi“.

Bela kuća je ranije rekla da je taj plan gotov i obećala da će ga objaviti nakon izraelskih izbora u septembru.

Međutim, na tim izborima nije bilo jasnog pobednika, nova vlada nije formirana i izgleda da će se u Izraelu održati treći izbori za manje do godinu dana.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike