Tramp: Američka posvećenost NATO ostaje vrlo jaka, nezadovoljan potrošnjom za odbranu

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas u Briselu da američka posvećenost NATO „ostaje vrlo jaka“ ali i dodao da je „izuzetno nezadovoljan“ potrošnjom na odbranu.

Tramp je na konferenciji za novinare, danas po završetku Samita NATO, rekao da je preneo svojim kolegama da će biti „vrlo nesrećan“ ako ne povećaju svoje obaveze prema Alijansi.

On je rekao da su verovatno SAD plaćale „90 odsto troškova NATO“ .

Tramp je danas pozdravio „ogroman napredak“ u preuzetim obavezama članica NATO oko njihovih vojnih izdvajanja, i rekao da im je ranije preneo da je „izuzeto nezadovoljan s onim što se dešava“ i članice su onda povećale svoje obaveze.

„Ostvarili smo ogroman napredak danas“, rekao je Tramp na kraju dvodnevnog samita tokom koga je izvršio pritisak na svoje savezihe da povećaju svoja plaćanja za vojsku.

Danas je, drugog i poslednjeg dana samita NATO u Briselu, sazvana hitna vanredna sednica zbog Trampovi ponovljenih kritika na nedovoljno izdvajanje zemlaja članica NATO za odbranu.

„Ja verujem u NATO“, rekao je američki predsednik, uprkos ponovljenim kritikama upućenih Alijansi. Na pitanje o pretnji da će SAD napustiti Alijansu on je odgovorio „to nije potrebno“, prenosi agencija Frans pres.

Tramp je na današnjem sastanku posvećenom Ukrajini i Gruziji ponovo pokrenuo pitanje vojske, rekao je jedan izvor i onda je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao hitan odvojen sastanak posvećen toj temi. ;Izveštaji sa Samita govorili su da je Tramp zapretio da će povući SAD iz Alijanse tokom spora oko troškova.

Tramp stalno traži da zemlje članice poštuju preuzetu obavezu o plaćanju dva odsto svog BDP za NATO do 2024. i traži da se to izdvajanje udvostruči na četiri odsto.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike