Tragična sudbina kopilota Jeti erlajnsa – počela da leti nakon što joj je muž stradao u padu aviona

Četrdesetčetvorogodišnja Anžu Kativada u nedelju je bila kopilot na letu aviona "Jeti erlajnsa", koji se srušio dok se približavao gradu Pokhara. Zasad su pronađena tela 68 osoba od 72, koliko ih je bilo u avionu.

Portparol kompanije Sudaršan Bartaula rekao je da je njen suprug Dipak Pokhrel takođe stradao u avionskoj nesreći, pre 16 godina.

"Ona je prošla kroz pilotsku obuku od novca koji je dobila od osiguranja posle smrti supruga", rekao je portparol.

Bila je na korak od ostvarenja sna svog muža – da postane kapetan. Kativada je za sobom imala 6.400 sati leta, a i ranije je letela popularnom turističkom rutom, od prestonice Katmandua do drugog po veličini grada – Pokhare.

Pronađeno je i identifikovano telo pilota, koji je do jučerašnjeg dana ostvario 21.900 sati leta. Kativadino telo još nije identifikovano, ali se pretpostavlja da je i ona među stradalima, budući da, prema dosadašnjim podacima, nema preživelih.

"U nedelju je upravljala avionom sa pilotom-instruktorom, što je standardna procedura avio-kompanije", rekao je zvaničnik "Jeti erlajnsa" koji je lično poznavao Kativadu, dodajući da je ona uvek bila spremna da preuzme svaku dužnost.

Avion ATR-72 u kojem je Kativada bila kopilot, otkotrljao se s jedne na drugu stranu pre nego što se srušio u klisuru blizu Pokhare i zapalio se. Pronađena je crna kutija, odnosno snimač glasa u pilotskoj kabini i snimač podataka o letu, što može pomoći istražiteljima da utvrde šta je izazvalo pad aviona po vedrom vremenu.

Od 2000. godine skoro 350 ljudi je stradalo u padu aviona ili helikoptera u Nepalu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike