Tonga prekrivena pepelom, preti humanitarna katastrofa posle erupcije vulkana i cunamija

U Tongi je u subotu došlo do erupcije vulkana, koja je dovela do cunamija, usled čega je zemlja pretrpela veliku štetu, saopštile su Ujedinjene nacije, prenosi Rojters.

Vulkanska prašina i pepeo prekrili su zemlju, pa se veruje da su zalihe vode zagađene.

Dodatni problem je to što je usled cunamija prekinut podmorski kabl, pa je zemlja odsečena od sveta. 

Strahuje se od humanitarne katastrofe, prenosi Bi-Bi-Si. 

Pomoć stiže sa Novog Zelanda, ali sporo – zbog pepela je nemoguće da avioni slete na aerodromsku pistu, a vojnim brodovima sa zalihama trebaće tri dana da stignu.

Osim vode i drugih osnovnih zaliha, Novi Zeland šalje spasilački helikopter, a zajedno sa Australijom sprovode se nadzorni letovi kako bi se procenila šteta.

Izlila se nafta u Peruu

U međuvremenu stigla je i vest da su neobično visoki talasi na Pacifiku, usled erupcije na Tongi, izazvali izlivanje nafte duž obala Perua.

Peruanski institut za civilnu odbranu je potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i izazvali izlivanje goriva, preneo je Rojters.

Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.

Plaže u ugroženom području su zatvorene za javnost. 

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike