Težak udarac kolubijskom kartelu, zaplena više od četiri tone kokaina u Italiji

Policija je saopštila da je to jedna od najvećih takvih zaplena u Evropi i da su raspisani nalozi za hapšenje 38 osoba u šest zemalja – Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Holandiji i Kolumbiji.

U istragu koja je trajala više od godinu dana bilo je uključeno kolumbijsko pravosuđe i Agencija za nacionalnu sigurnost SAD.

Pored kokaina, zaplenjeno je i 1,85 miliona evra.

Kolumbijske vlasti saopštile su prošlog novembra da su fokusirane na razbijanje Klana del Golfo, čija se mreža proteže na 28 zemalja širom sveta, nakon hapšenja vođe tog klana Daira Antonija Usage, zvanog Otonijel, oktobra 2021.

"Još jedan težak udarac za najvažniju grupu među kolumbijskim narko bandama", naveli su istražitelji iz Trsta.

Naveli su i da je njihov rad otkrio "gustu mrežu" veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca, koji je odgovarao organizovanim kriminalnim grupama koje deluju širom Italije, uključujući Kalabriju, gde je sedište klana Ndrangeta.

Saopšteno je da je policija pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, čime su uspeli da identifikuju važne posrednike "u globalnom sistemu trgovine drogom i i veliki broj prenosilaca.

Više detalja trebalo bi da bude saopšteno na konferenciji za medije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike