SZO se založila za bezbednu vakcinu protiv koronavirusa

Foto: AP/Ted S. Warren

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) založila se danas za poštovanje postojećih pravila i protokola za razvoj vakcine protiv koronavirusa pošto su ruske vlasti obećale „nekoliko miliona doza“ te vakcine početkom 2021. godine.

„Svaka vakcina i svaki lek moraju da budu podvrgnuti različitim ispitivanjima i testovima“ pre njihove proizvodnje, izjavio je danas u Ženevi portparol SZO-a Kristijan Lindmajer (Ćristian Lindmeier) na onlajn konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, postoje jasne smernice i propisi kako bi proces bio siguran i efikasan.

„Ponekad naučnici kažu da su nešto pronašli što je naravno odlična vest. Međutim između trenutka pronalaska i mogućnosti proizvodnje neke vakcine koja je dobra i prošla sve etape, postoji velika razlika“, dodao je portparol.

Ruske vlasti saopštile su u ponedeljak da će uskoro biti u mogućnosti da mesečno proizvode nekoliko stotina hiljada doza vakcina protiv koronavirusa i čak „nekoliko miliona“ od 2021. godine.

Rusija, kao i mnoge druge zemlje, mesecima radi na vakcini protiv koronavirusa. Ta vakcina je plod saradnje laboratorije s Ministarstvom odbrane.

Neki naučnici su izrazili zabrinutost zbog brzine razvoja vakcine u Rusiji, ocenjujući da su možda neke etape preskočene kako bi se ubrzao rad.

(Novi magazin)

Napišite komentar