SZO: Delu Sirije pogođenom zemljotresom neophodno više pomoći

Tedros je dodao da je veoma uznemiren nakon posete bolnici u pomenutoj oblasti pod kontrolom pobunjenika, gde je više od 4.000 ljudi poginulo u prošlomesečnom razornom zemljotresu, preneo je Rojters.

Snažni zemljotresi, jačine 7,7 i 7,6 jedinica Rihterove skale pogodili su Tursku i Siriju 6. februara, poginulo je više od 50.000 ljudi. 

Nakon te katastrofe, sirijski predsednik Bašar el Asad dozvolio je otvaranje još dva prelaza sa Turskom, čime je ukupan broj porastao na tri, kako bi omogućio pomoć regionu koji drže njegovi protivnici.

Tedros je rekao da je i dalje potrebno više prelaza i novca.

"Mislim da postojeća tri prelaza neće biti dovoljna i svaku raspoloživu mogućnost treba iskoristiti", rekao je on i dodao da nije razgovarao s lokalnim vlastima o mogućnosti da pomoć dolazi preko linija fronta iz zone koju pod kontrolom drži sirijska vlada.

Druge agencije Ujedinjenih nacija i međunarodne grupe za pomoć kritikovale su tvrdokornije pobunjenike zbog odbijanja takvih isporuka. UN su se već borile da prikupe finansijska sredstva za rešavanje pogoršane humanitarne situacije u Siriji pre nego što se dogodio zemljotres, a nakon katastrofe rečeno je da će toj oblasti biti potrebno gotovo 400 miliona dolara tokom naredna tri meseca, navodi Rojters.

U zoni koju kontroliše opozicija na severozapadu živi oko četiri miliona ljudi. Tamošnje bolnice su u posebno teškom stanju, jer su godinama bile mete vazdušnih napada i suočavaju se sa hroničnim nedostatkom opreme. UN su saopštile da su potrebe Sirije sada najveće od početka sukoba pre skoro 12 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike