SZO brani Peking posle američkih kritika zbog virusa korona

Svetska zdravstvena organizacija branila je danas Peking posle američkih kritika zbog „nedostatka transparentnosti“ Kine u vezi epidemije novog virusa korona.

„Imamo vladu koja sarađuje sa nama, poziva strane stručnjake, nastavlja da sarađuje sa celim svetom, koja je stalno objavljivala u verodostojnim međunarodnim medicinskim časopisima“, rekao je šef odelenja za hitna sanitarna pitanja SZO Majkl Rajan.

Rajan je rekao da se to teško uklapa u kritične opaske Lerija Kadloua, ekonomskog savetnika američkog predsednika Donalda Trampa.

Kadlou je juče osudio nedostatak transparetnosti Kine i rekao da to otežava procenu rizika od epidemije koja uglavnom pogađa tu zemlju.

Tim izjavama on je ukazao na promenu tona Bele kuće posle Trampovih čestitki upućenih svom kineskom kolegi Si Đinpingu, navodi Frans pres.

„Predsednik Si je dao uveravanja predsedniku Trampu da Kina vlada tim stvarima, da je otvorena i da bi primila našu pomoć“, rekao je Kadlou i izrazio žaljenje što stvari ne stoje tako pitajući se da li je Politbiro zaista iskren sa Amerikancima, misleći na upravni organ Kineske komunističke partije.

„Ako nemamo dobre informacije od Kine vrlo je za nas teško da pravimo verodostojnu procenu“, rekao je Kadlou.

(Novi magazin)

Napišite komentar