Švedski premijer pozdravio najavu skorog nastavka pregovora o prijemu u NATO

"Naravno, pozdravljam najavu Turske da želi nastavak razgovora u vezi sa trilateralnim sporazumima koje Švedska ima sa Turskom i Finskom", rekao je švedski premijer na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Turski ministar je tokom susreta s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da je potrebno da Švedska i Finska preduzmu konkretnije poteze da bi Turska odobrila njihov zahtev za prijem u NATO.

On je naveo da sve članice Alijanse moraju da ubede, posebno Švedsku, da preduzme više akcija i odgovori na zahteve Ankare.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO-u u maju prošle godine, a do sada su njihove zahteve ratifikovali parlamenti 28 članica Alijanse. To još treba da učine Turska i Mađarska.

Turska uslovljava svoje odobrenje izručivanjem terorista Ankari. Turska je saopštila da je moguće da odobri zahtev Finske. Ali, za sada ne i Švedske.

Odnosi Anakare i Stokholma zaoštrili su se posle protesta u Švedskoj u januaru na kojima je spaljena islamska sveta knjiga Kuran.  

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike