Sutra nastavak pregovora o povlačenju Mugabea s vlasti u Zimbabveu

Državna televizija Zimbabvea javila je da će se predsednik te zemlje Robert Mugabe sutra sastati s komandantom vojske koji ga je stavio u kućni pritvor.

To će biti njihov drugi sastanak u okviru pregovora o mirnom odlasku sa vlasti Mugabea, koji je na čelu zemlje od 1980. godine i ne želi da se povuče, navodi Asošiejted pres.

Da će sutra biti održan sastanak, za državnu televiziju je rekao katolički sveštenik Fidelis Mukonori, šef pregovaračkog tima, koji čine i direktor obaveštajne službe Aron Nepera i Mugabeov portparol Džordž Čaramba.

Nije bilo reči o izaslanicima iz Južne Afrike koji su učestvovali na prvom sastanku ranije ove nedelje.

Vojska Zimbabvea je intervenisala u noći u utorak na sredu, preuzela kontrolu nad zemljom i stavila Mugabea u kućni pritvor. Njemu je kretanje dozvoljeno od slučaja do slučaja. Juče se pojavio u javnosti prvi put posle udara, ali nije govorio.

Vojska je danas sprečila nekoliko hiljada demonstranata da uđu u predsedničku palatu u Harareu u kojoj se Mugabe nalazi.

Mugabe (93), najstariji šef države na svetu, sve je izolovaniji, a napuštaju ga i najbliži saveznici. Posle vojske i ratnih veterana, i regionalni ogranci njegove partije Zanu-PF zatražili su sinoć njegov odlazak.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike