Studija: Pandemija, šansa koju žele da iskoristi radikalna desnica

Radikalna desnica u Evropi i u SAD vidi pandemiju kao „šansu“ za privlačenje novih aktivista, iz krugova protivnika vakcina i teoretičara zavera, upozorava danas objavljena studija.

Radikalna desnica u Evropi i u SAD vidi pandemiju kao „šansu“ za privlačenje novih aktivista, iz krugova protivnika vakcina i teoretičara zavera, upozorava danas objavljena studija.

Studiju je po narudžbi vlade kancelarke Angele Merkel sproveo u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Švedskoj i Finskoj „Kaunter ekstremism prodžekt“ (Counter Extremism Project) međunarodni tink-tenk koji okuplja stručnjake i bivše diplomate.

U studiji se opisuje pojavljivanje nove radikalne desnice u tim zemljama od 2014, bez vođe, transnacionalne apokaliptične i okrenute nasilju, oko tema kao što je navodna velika zamena evropskog stanovništa imigrantima sa drugih kontinenata.

Ti ekstremisti reaguju na pretnju „beloj rasi“ tako što se sve više usaglašavaju između sebe i sa aktivistima iz Rusije i istočne Evrope finansirajući se preko organizovanja koncerata ili turnira borilačkih veština, navodi se u studiji.

Tako u Nemačkoj postoji mreža muzičkih naslova ekstremne desnice i firmi za prodaju poštom čiji obrt je 2012. samo za Saksoniju, bio oko 3,5 miliona evra. Stručnjaci procenjuju prihode od festivala u Nemačkoj na blizu dva miliona evra godišnje.

U studiji se dodatno objašnjava da pandemija korona virusa za taj pokret predstavlja „šansu“ koju namerava da iskoristi jačim angažovanjem oko teorija zavere i protiv restrikcija, opisanih kao uspostavljanje „policijske države.“

Radikalna desnica takođe računa na epidemiju da crpi nove aktiviste među protivnicima vakcinacije.

„Poremećaji izazvani pandemijom jačaju uticaj svih onih koji su se i pre pojave virusa smatrali protivnicima dominantne struje“, navodi studija ukazujući na jasan porast onlajn razmena na ekstremističkim forumima, posebno u vreme izolacije.

Uprkos resrtrikcijama kretanja, i zabrani koncerata ili turnira koje su poremetile aktivnosti te desnice, pandemija bi mogla da omogući nove veze i regrutovanje aktivista.

Tako su u Nemačkoj brojne demonstracije protiv nošenja maski okupile u istim povorkama neonaciste i protivnike vakcina, ekstremne desničare i hipije obuzete ezoterijom.

Ta okupljanja mogu da posluže kao uvod u buduću saradnju u borbi protiv navodnih „zajedničkih neprijatelja“ među kojima je i država, navodi studija.

(Novi magazin)

Напишите коментар