Strava otkrila izraelske tajne baze i kretanje agenata Mosada

Imena, fotografije i kretanje više od 100 izraelskih oficira i agenata obaveštajnih službi procurilo je iz baze podataka sportske aplikacije "Strava", namenjene trkačima i biciklistima, javlja Harec.

Podaci koji su na ovaj način isplivali obelodanili su kretanje tih osoba unutar sedišta Mosada, ali i mesta na kojima se nalaze tajne baze izraelskih oružanih snaga i obaveštajnih službi.

Upad su bazu podataka otkrio je istraživački medij "Fejk riporter" (FakeReporter), a ceo slučaj je prijavljen vlastima u Tel Avivu.

Navodi se da je u bazu podataka upao korisnik koji se registrovao pod imenom Ez Šl, koji je suštinski samo iskoristio postojeću "rupu" u bezbednosnim protokolima koje koristi ova aplikacija.

Izraelski mediji navode da su i podaci o kretanju američkih vojnika u Iraku, Avganistanu i Siriji "procurili" na sličan način pre četiri godine, kada su hakeri iz "Strave" izvukli podatke o kretanju vojnika u ovom državama.

Pentagon je, psole ovog skandalaa, zabranio pripadnicima oružanih snaga da koriste aplikacije sa geolokatorima dok su na terenu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike