Stranka francuskog predsednika dobila novog lidera

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona danas je imenovala novog lidera, Kristofa Kastanera, bliskog Makronu i njegovoj centrističkoj Republici u pokretu, preneo je danas list Poen.

Kastaner je posle glasanja, na kojem je bio jedini kandidat, rekao da će se „staviti u službu stranke“.

Za Kastnera je glasalo 386 od 521 visokog predstavnika stranke na sastanku održanom u Lionu.

Stranka osnovana u aprilu 2016. godine, koja je omogućila Makronu da pobedi na predsedničkim izborima u maju nudeći drugačiju politiku, ima oko 380.000 članova.

Šest meseci od dolaska Makrona i njegove stranke na vlast, mnogi Francuzi ne kriju razočarenje, dok su neki članovi napustili stranku osuđujući nedostatak „transparentnosti i jasnog političkog programa“, prenela je agencija Frans pres.

Te kritike dolaze i u svetlu Makronovog imenovanja Kastanera kao jedinog kandidata za vođstvo stranke. Kastaner je posle dolaska Makrona na vlasti imenovan za portparola francuske vlade.

Prema anketama, većina Francuza nema ništa protiv Kastanera već zamera vladajućoj centrističkoj stranci da nije ništa „više demokratska“ od ostalih stranaka i nije oduševljena što je Makron izabrao samo njega kao kandidata.

​Kastanera, koji će uskoro napuniti 52 godine, opisuju kao veoma ozbiljnog, lojalnog, pažiljivog i „naoružanog samokontrolom“. Nekada je bio u Socijalističkoj partiji i gradonačelnik Forkalkijea, gradića na Azurnoj obali, na jugu Francuske. Političar se 2016. godine pridružio Makronovoj stranci.

Francuski predsednik nije prisustvovao sastanku jer je u Parizu imao zakazan sastanak s premijerom Libana u ostavci Saadom Haririjem.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike