Statua Netanjahua osvanula u Tel Avivu kao simbol kraja demokratije Izraela

Na glavnom trgu u Tel Avivu jutros, posle protesta u tom gradu, osvanula je statua premijera Izraela Benjamina Netanjahua u prirodnoj veličini za koju umetnik kaže da simbolizuje „poslednju večeru izraelske demokratije“.

Netanjahu je predstavljen kako uživa u obilnom obroku za stolom dugim deset metara, punim tacni sočnog voća, svežnjeva novca, praznih boca pića i cigara, što predstavlja aluziju na skupe poklone koje je Netanjahu dobijao od bogatih pristalica i zbog čega je,između ostalog, protiv njega pokrenut krivični postupak.

Izraelskog lidera, čiju ostavku proteklih nedelja zahtevaju hiljade ljudi, ne samo zbog suđenja, već i radi lošeg odgovora na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa, umetnik Itaj Zalait je predstavio kao hedonistu koji nema dodira s običnim ljudima.

Mnogi kritičari optužuju Netanjahua da je pogazio demokratske tradicije Izraela jer neće da se povuče uprkos suđenju za korupciju i pribegava vanrednim ovlašćenjima pod izgovorom da se bori protiv novog virusa.

Zalait je u intervjuu prošle nedelje u svom studiju rekao šta debeljuškasti, raspojasani lider u tamnom odelu, sa crvenom kravatom i velikom tortom ispred sebe, sam za stolom, predstavlja.

„Imate premijera Izraela koji sedi na sredini stola i grabi i sisa sam svu tu obilnu hranu. Sada je praktično završio taj obrok i u fazi je slatkiša što je aluzija na poslednje minute kada mi možemo uraditi nešto da spasimo demokratiju Izraela“, rekao je Zalait, ocenivši značaj svog dela u vreme kada je naglo skočio broj nezaposlenih i izraelske porodice jedva sastavljaju kraj s krajem jer su restrikcije uvedene zbog pandemije izazvale ekonomsku krizu.

Ovo međutim nije prvi put da je Zalait izložio statuu nekog od izraelskih lidera da izrazi svoje mišljenje.

Pre dve godine napravio je statuu Miri Regev, tadašnje ministarke kulture u dugoj beloj haljini kako zuri u ogledalo.

To je bio protest zbog poziva ministarke da se donese zakon koji se zahteva da umetnici pokažu lojalnost državi.

Pre toga je napravo zlatnu statuu Netanjahua da bi ismejao idolatriju mnogih Izraelaca prema premijeru koji je već dugo na vlasti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike