Štajnmajer: Političko rešenje za istok Ukrajine prioritet

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da će prioritet nemačkog predsedavanja OEBS-om u 2016. biti političko rešenje za sukob u Ukrajini.

Štajnamjer, koji je funkciju predsedajućeg OEBS-om preuzeo od srpskog ministra spoljnih poslova Ivcice Dačića, rekao je da će raditi i na obnovi dijaloga i poverenja u Evropi, dodajući da se neće ustručavati da otvoreno govori o kršenju načela OEBS-a i međunarodnog prava, saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

„Postizanje političkog rešenja za sukob u Ukrajini i oko nje biće najviši prioritet u 2016. Poslednje dve godine smo videli da OEBS može obezbediti suštinske instrumente za deeskalaciju. Moramo nastaviti tim putem“, naveo je Štajnmajer.

Štajnmajer je rekao da preuzimanje funkcije predsedavajućeg OEBS-om nije lak zadatak i da je posvećenost drugih članica, posebno partnera iz Trojke – Srbije i Austrije, od velikog značaja za Nemačku.

Povodom situacije u Ukrajini, Štajnmajer je izrazio zadovoljstvo što se primirje na istoku održava već nekoliko dana i što nije bilo ozbiljnijih incidenata u zonama sukoba.

„To nam daje nadu da će suprotstavljene strane preduzeti druge teške korake koji su potrebni za potpuno sprovođenje sporazuma iz Minska sa spremošću da nađu konstruktivna rešenja koja će pomoći u prevazilaženju krize“, rekao je Štajnmajer.

(Novi magazin)

Napišite komentar