Šta je obeležilo 2021. na različitim svetskim meridijanima

Aleksandar Žigić iz Čikaga koji se trenutno nalazi na odmoru na Floridi ističe da je godina na isteku za Amerikance bila neobična na mnoge načine pored epidemije koronavisusa i stupanja na dužnost novog predsednika SAD, Džozefa Bajdena.

Pre svega, kako ističe Žigić, inlfacija je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina – naročito benzina, prehrambene robe, struje, gasa, odeća, zdravstvenog osiguranja.

Žigić podseća na tradicionalan vatromet na njujorškom Tajms skveru kojim se proslavlja ulazak u Novu godinu. Većina gradova organizovaće vatromete dok će samo oni najveći poput Njujorka i Majamija prirediti i koncerte.

I srpska dijaspora prirediće svoj novogodišnji program u Čikagu gde će gostovati pevači iz Srbije, na nekim mestima koncerti su otkazani zbog malog intetresovanja.

Žigić ukazuje na činjenicu da je Florida postala jedna od najpopularnijih saveznih država u SAD pošto su vlasti veoma liberalne kada je u pitanja epidemija koronavirusa.

"Ovde se nigde ne nose maske, guverner Desanits je otvorio državu zbog turizma, a restrikcija gotovo nema. Cene kuća mnogo su niže nego, na primer, u Kaliforniji, a mnogi Amerikanci imaju mogućnost da rade onlajn sa Floride bez obzira gde im je sedište kompanije", objašnjava Žigić.

Mnogi letovi širom SAD otkazani su jer virus hara među kabinskim osobljem, a američko Ministarstvo zdravlja izašlo je u susret avio-kompanijama pa je obavezni karantin skraćen na samo pet dana.

Podseća da je veliki broj građana vakcinsan ali ima onih koji se još nisu imunizovali. U Čikagu se nedeljama čeka na buster doze. Univeriteti opet prelaze na onlajn nastavu, insistirajući da studenti budu vakcinisani i trećom dozom, navodi Žigić.

Italija Novu godinu dočeju sa još strožim epsdemijskim merama od građana se zahteva posedovanje superzelene propusnice za skoro sva mesta i aktivnosti, kao i za gradski prevoz. Ko nije vakcinisan u Italiji više ne može da vodi normalan život.

Sanju Lučić dopisnica RTS-a iz Milana kaže da atmosfera u Italiji sve sdamo ne praznična, budući da je vanredna situacija produžena do 31. marta.

"Uvođenjem superzelene propusnice, nevakcinisani ne mogu ni u jedan zatvoreni prostor a sad ni na otvoreni", dodaje Lučićeva.

Ukazuje na to da su dekretom Vlade Italije proslave Nove godine zabranjene. Italijani večeras mogu da budu kod kuće ili da budu u restoranima, gde se rezervacije masovno otkazuju.

Lučićeva kaže da će Italijani pamtiti 2021. godinu po vakcinaciji koja je počela pre tačno godinu dana od kada je oko 70 odsto građana imunizovano.

Kao značajni događaji na Apeninskom poluostrvu istču se Zlatni globus pevačice Laure Poznini, pobeda na Evroviziji grupe Mansekin kao i titula evropskih prvaka itlaijanski fudbalera.

Tu je i, kako dodaje, dosta zlatnih medalja na Olimpjskim igrama u Tokiju, a kao veliki uspeh doživljena je zlatna medalja odbojkašica na Evropskom prvenstvu, gde su kako je ovde rečeno, konačno pobedile "crnu beštiju", reprezentaciju Srbije.

Đorđo Parizi dobitinik je Nobelove nagrade za fiziku, po birtanskom magazinu Ekonomist Italija je zemlja godine najviše zaslugom novog premijera Marija Dragija, kaže Sanja Lučić.

Prema njenim rečima, godinu na izmaku u Italiji obeležili su i protesti protiv epidemijskih mera, pad žičare u Lombardiji u kom je poginulo 14 osoba, erupcija Etne.

Novinar Mato Pavićević, urednik australijske televizije, koja emituje program i na srpskom jeziku, TV MIS kaže da je na tom Srbiji dalekom konitinentu godinu obeležila pandemija kovida sa veoma strogim merama.

Podseća da su od prvog naleta pandemije vlasti su upumpale ogromna sedstva kako bi se održala ekonomija.

Pavićević iz Perta u saveznoj državi Zapadna Australija naglašava da je vakcinacija na najvišem mogućem nivou, sa 93 odsto je dtih prvih doza i 81 odsto drugih kao ida teku priprema za davanje buster doze.

Ističe da svaka savezna država ima svoja epdemijska pravila i da Zapadna Australija potpuno zatvorena sa 13 novozaraženih, a da je u Novom južnom Velsu sa Sidnejom i pored 22.000 inficiranih sve otvoreno.

Govoreći o proslavi Nove godine, Pavićević kaže da će svaka savezna država ponaosob u poslednjem trenutku odlučiti o tome.

Kao kuriozitet, Pavićević ističe da je zbog zabrane putovanja između australijskih država, nacionalna avio-komapnija "Kvantas" iz Sidneja organizuje letove do Južnog pola i nazad.

Ukazuje na to da se klimatske promene i te kako osećaju, ponovo je stiglo leto i izdata su upozorenja na požare koji su obeležili i početak godine na izmaku. Potom su, dodaje, usledile poplave u Sidneju.

Veliki broj stanovnika je refeendumom od pre 30 godina odlučio da britanska kraljica ostane šef države, a nju predstavljaju guverneri saveznih australijskih država.

Prem njegovim rečima, smrt princa Filipa, vojvode od Edinburga dala je krila republikanskim snagama u Australiji koji su počeli da agituju za novi referendum o raskidu za britanskom krunom.

Dopisnik Večernjih novosti iz Moskve Branko Vlahović kaže da će se 3021. godina u Rusiji pamtiti po rekordnom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Dodaje da većina ovdašnjih novinara kaže da će se pamititi i po učenju za življenje pod maskama. Navodi da je izgrađeno dosta novih bolnica, kovid odeljenja, ističući da su kovid brojke zastrašujuće i da je od početka epidemije u Rusiji umrlo 625.000 ljudi.

Veliki broj je i testiranih, pa je, kako kaže, očekivano rastali i bilansi novozaraženih a jedno vreme ih je bilo više od 30.000 na dnevnom novou, što bi ponovo moglo da se očekuje zbog novog, omikron soja.

Politički život obeležili su zategnuti odnosi sa Vašingtonom. "Atmosfera je loša, a dokaz za to je da je u sinoćnjem razgovoru predsedik SAD Džo Bajden pretio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu novim sankcijama protiv, dok je ruski predsednik rekao da bi u tom slučaju to moglo da dovede do potpunog prekida diplomatskih odnosa", napominje Vlahović.

Novinarka iz Toronta Biljana Tucakov kaže da će u tom kanadskom gradu drugi put uzastopno proslava ulaska u Novu godinu biti otkazana, a ovaj put zbog širenja novog soja koronavirusa, omikrona.

Stanovnici Toronta desestominutni vatromet moći će pored dirketnog prenosa da vide iz različitih delova grada a u nastavku programa gledaće prethodno snimljene nastupe lokalnih umetnika.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике