Sporazum EU da trećina energije 2030. godine bude iz obnovljivih izvora

Pregovarači Evropskog parlamenta i zemalja EU u četvrtak su postigli sporazum o tome da do 2030. godine 32 odsto energije u krajnjoj potrošnji bude iz obnovljivih izvora, s ciljem za postepeno ukidanje biogoriva u Evropi, kao što je palmovo ulje.

Da bi transportni sektor bio „čistiji“, „minimalni udeo od najmanje 14 odsto goriva mora doći iz obnovljivih izvora do 2030. godine“, piše u privremenom sporazumu koji će morati da glasanjem potvrde evroposlanici i odobri Savet EU (države članice).

Biogorivo prve generacije, koje se oslanjaju na proizvodnju hrane, „nikako ne bi trebalo da premaši sedam odsto konačne potrošnje putnog i železničkog saobraćaja“, rekao je Evropski parlament u saopštenju.

U ovoj kategoriji biogoriva, neke vrste, kao palmovo ulje, „biće ukinuti“, predvidja sporazum, zbog uništavanja šuma izazvanog njegovom proizvodnjom.

Udeo „naprednih biogoriva i biogasa“ mora biti „najmanje jedan odsto 2025. i najmanje 3,5 odsto 2030 godine.“.

Sporazum predviđa da države-članice moraju „osigurati da evropski potrošači mogu postati proizvodjači energije iz obnovljivih izvora“. Biće neophodno garantovati im „naknadu za samo-proizvedenu obnovljivu električnu energiju koju unose u mrežu“.

Francuska evroposlanica Karima Deli (Zeleni) naglasila je da sporazum zemljama-članicama omogućava postepeni izlaz iz „agrogoriva prve generacije“ tek do 2030. godine, dok je Parlament zahtevao „napuštanje palminog ulja u transportu od 2021. godine“.

„Nažalost, iza obećanja o obnovljivim izvorima energije (…) i dalje je često pretnja energije prljavije i od fosilnog dizela“, rekla je ona, pominjući „agrogorivo“ od soje, palminog ulja i uljane repice.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike