Španija prazni zatvor u kom su držani alžirski migranti

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova, dosta kritikovano zbog zatvaranja gotovo 600 alžirskih migranata koji su stigli morem, saopštilo je danas da će isprazniti zatvor u kom je jedan od migranata krajem decembra pronađen mrtav.

„Centar Arhidona koji je u novembru pretvoren u pritvorski centar, više ne drži nijednog ilegalnog migranta“, navodi se u saopštenju.

Korišćenje tog zatvora kao pritvorskog centra za strance, u iščekivanju odluka po njihovim zahtevima za azil, izazvalo je polemiku u Španiji, gde zakon kaže da „mesta za interniranje stranaca ne smeju imati kazneni karakter“.

Polemika je potpaljena kada je 29. decembra jedan 36-ogodišnji Alžirac pronađen mrtav u ćeliji.

Prema tvrdnjama policije, autopsija je pokazala da se on „obesio čaršafom“ a na osnovu snimaka nadzornih kamera se vidi da niko nije ulazio u ćeliju.

Njegova porodica, međutim, ne veruje da se on ubio a advokatica porodice je 5. januara kritikovala „brzinu“ s kojom je donet takav zaključak.

Poslanici levičarskog Podemosa su ranije najavili da nameravaju da sutra posete zatvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da je ministar Huan Injasio Soido krajem novembra „usvojio tu privremenu i provizornu meru da bi ih (migrante) bilo moguće smestiti u hitnoj humanitarnoj situaciji“.

Navedeno je da je „572 imigranta, svi Alžirci“ koji su se nalazili u tom zatvoru „malo po malo premeštano“, ali nije saopšteno gde.

Broj migranata koji su prošle godine stigli u Španiju je utrostručen i prema podacima Fronteksa iznosi 22.900 ljudi. Španija je posle Italije i Grčke treća ulazna tačka po broju migranata.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike