Šojgu: Nije moguć direktan sukob Rusije i Ukrajine

Šojgu je, u intervjuu za italijanski list Đornale, rekao da jedino ukrajinska bezuslovna implementacija sporazuma iz Minska može da spreči "genocid ruskog stanovništva" u Ukrajini, prenela je agencija Tas.

Međutim, kako je Šojgu rekao, Kijev ne želi da ispuni svoje obaveze i poziva se na različite "klimave izgovore i pravi neosnovane optužbe na račun Rusije".

"Mi imamo zajedničke korene, vekovima smo podnosili poteškoće zajedno i borili se rame uz rame za našu slobodu i nezavisnost tokom Drugog svetskog rata", istakao je ruski ministar odbrane.

Šojgu je za italijanski list ispričao da je porodica njegove majke živela u Ukrajini i da je on kršten u crkvici u gradu Stakanovu u ukrajinskoj oblasti Lugansk te da je zbog toga uveren da nikada neće doći do konfrontacije i neprijateljstva između Rusije i Ukrajine.

Uveren je da će zemlje Evropske unije, pre svega članice "normandijske četvorke" (Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina) upotrebiti sav svoj uticaj na ukrajinske vlasti da se nađe mirno rešenje za konflikt na jugoistoku Ukrajine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike