Šmit pred Savetom bezbednosti: Insistiranje na originalnom Dejtonu nepoštovanje Ustava

Kristijan Šmit je rekao da se promene ustavnog poretka ne mogu činiti jednostrano, nego samo u parlamentu, prenosi RTRS.

Kaže da odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi moraju da se poštuju i dodaje da pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske, ali da ima i opasnih izazova iz drugih delova zemlje.

Nemački diplomata tvrdi da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske, te navodi da Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni osnov BiH.

"Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH", rekao je Šmit navodeći da je mirno razdruživanje nemoguće na Zapadnom Balkanu.

Upozorio je na to da se skoro 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo spekuliše o ratu, prenosi portal Kliks.

Bosnu i Hercegovinu je nazvao "državom traumatizovanom ratom" i napomenuo da je agresija Rusije na Ukrajinu podsetnik da rat na evropskom kontinentu u 21. veku nije nemoguć.

Tokom Šmitovog obraćanja predstavnici Ruske Federacije i Kine ponovili su da je on "nelegalni visoki predstavnik".

Ruski i kineski ambasador bili protiv Šmitovog obraćanja 

Na početku sednice, pre Šmitovog obraćanja, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je za Rusiju mesto visokog predstavnika u BiH i dalje upražnjeno, te da nema osnove za pozivanje Kristijana Šmita na današnju sednicu Saveta bezbednosti, jer se time, kako je rekao, podriva autoritet tog tela UN.

Ocenio je da je cinično ponašanje zapadnih sila koje postavljaju visokog predstavnika bez saglasnosti ovog tela UN.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang podsetio je da imenovanje Šmita nije podržano, te da nije prikladno da se nemački političar obraća Savetu bezbednosti UN u kapacitetu visokog predstavnika, prenela je RTRS. 

Tegeltija nije mogao da se obrati 

Predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji nije bilo omogućeno da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN, što je za RTRS potvrđeno iz Kabineta predsedavajućeg Saveta ministara.

U saopštenju se dodaje da će Tegeltija naći način da Savet bezbednosti upozna sa stvarnim stanjem u BiH, prenela je RTRS.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike