Smiruje se situacija u Kazahstanu, bivši šef bezbednjaka uhapšen zbog sumnje na veleizdaju

U regionu Alma Ate uspostavljeni su antiteroristički štabovi, preuzeta je kontrola nad svim državnim zgradama, a stanovnici pozvani da do daljeg budu kod kuće, sve dok bezbednost na ulicama ne bude garantovana.

Teroristi su ubijali, palili, krali i silovali – tvrdi predsednik Tokajev. Dogodilo se, kaže, čak 20.000 terorističkih napada u šest talasa. Zato je izdao naređenje za pucanje bez upozorenja.

"Nema razgovora sa teroristima, moramo ih ubiti. Gangsteri i teroristi su veoma dobro obučeni, organizovani i pod komandom jednog specijalnog centra. Neki od njih ne govore kazahstanski jezik", kaže predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev.

Bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta Karim Masimov i još neki zvaničnici su pritvoreni zbog sumnje na veleizdaju, saopštio je bezbednosni komitet bez navođenja više detalja, prenosi Rojters.

Mešovite vojne trupe na tlu Kazahstana 

Usijala se telefonska linija u Kremlju. Predsednik Vladimir Putin danima razgovara sa liderima zemalja članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti.

Mešovite vojne trupe iz Rusije, Jermenije, Belorusije, Tadžikistana i Kirgizije razmeštaju se na tlu Kazahstana. Stiglo je više od 70 aviona sa mirovnjacima.

"Svi ruski vojnici prošli su specijalnu obuku i imaju iskustvo borbe na terenu. General-pukovnik, komandant vazdušnih snaga, Andrej Serdjukov, preuzeo je komandu nad mirovnim trupama. Aerodrom u Almatiju je opet pod kontrolom državnih snaga, a obezbeđeni su i Ruski konzulat i drugi važni objekti", navodi Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Potrebno je garantovati bezbednost diplomatskim misijama i zaštititi imovinu stranih kompanija i investitora.

Sjedinjene Države odobrile su dobrovoljni odlazak osoblja iz američkog konzulata u Almatiju, upozorivši da će u slučaju daljih nasilnih protesta biti otežan rad američke konzularne službe

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike