Smenjeni gradonačelnik Karakasa počeo kampanju protiv Madura iz Španije

Smenjeni gradonačelnik Karakasa Antonio Ledesma počeo je danas međunarodnu kampanju protiv socijalističke vlade Venecuele susretom sa španskim premijerom Marijanom Rahojom u Madridu.

Ledesma je danas stigao u Španiju, dan pošto je uspeo da pobegne iz kućnog pritvora i stigne u Kolumbiju, izbegavši bezbednosne snage Venecuele. Ni Rahoj ni Ledesma nisu davali izjave posle sastanka, navodi Asošiejted pres.

Po sletanju na madridski aerodrom, ogrnut u zastavu Venecuele, Ledesma je zagrlio svoju ženu i dve ćerke i rekao da će se iz izgnanstva boriti protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura. On nije rekao koje još zemlje planira da poseti.

„Posvetiću se obilaženju sveta kako bih proširio nadu svih građana Venecuele da će se rešiti tog režima, te diktature. Venecuela nije na ivici ambisa, ona je pala u ambis“, rekao je Ledesma.

Maduro, s druge strane, naziva Ledesmu „vampirom koji leti oko sveta“.

Ledesma (62) je smenjen s funkcije gradonačelnika Karakasa i stavljen u pritvor 2015. godine, pod optužbom da je kovao zaveru za zbacivanje Madura.

Bio je jedan od lidera antivladinih protesta koji su uzdrmali Venecuelu 2014. godine i doveli do hapšenja poznatih opozicionih ličnosti.

Ledesma je juče rekao za Asošiejted pres da je odlučio da pobegne iz Venecuele zbog pretnji kojima je cilj bio primoravanje opozicije da nastavi pregovore s Madurovim režimom. Lider opozicije Leopoldo Lopes i dalje je u kućnom pritvoru u Venecueli.

Ledesma je uspeo da izbegne policajce koji 24 sata dnevno dežuraju ispred njegove rezidencije i da kolima prođe više policijskih kontrolnih punktova pre nego što je legalno ušao u Kolumbiju.

On je zahvalio i španskim i kolumbijskim vlastima na, kako je rekao, toploj dobrodošlici.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike