Najbrže vesti u Srbiji

Slucki: Optužiti SSSR za izbijanje Drugog svetskog rata vrhunac cinizma

Leonid Slucki je rekao novinarima da su "takve akcije i iskazi nečuveni i opasni jer otvoreno ohrabruju revizioniste i duhovne naslednike nacista".

Prema njegovim rečima, poljski ministar Vitold Vaščikovski je "u cilju opravdavanja državne blasfemije i skrnavljenja sećanja sa borce protiv fašizma došao do krajnjeg stepena političkog cinizma i istorijske nepismenosti".

"Optuživanje SSSR za izbijanje Drugog svetskog rata paralelno sa nacističkom Nemačkom – to je još jedan gnusni pokušaj prekrajanja istorije, što je čest greh današnjih poljskih političara", izjavio je Slucki.

Rekao je da "doprinos sovjetskog naroda pobedi nad braon kugom, oslobođenju Evrope, pa samim tim i Poljske, od nje, ne može i ne sme biti predmet sumnje".

"Državna duma je već osudila poljski zakon o spomenicima vojnicima oslobodiocima. Zajedno sa nama je nastupio i izraelski Kneset. Nadam se da će i evropski parlamenti prihvatiti našu poziciju i da neće dozvoliti izrugivanje zajedničkom istorijskom sećanju", dodao je Slucki.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je juče izjavio da je "Sovjetski Savez mnogo doprineo početku Drugog svetskog rata" jer je napao Poljsku malo pošto je to učinila Nemačka.

Izjava Vaščikovskog je bila reakcija na izjavu ruskog ambasadora u Varšavi da spomenici sovjetskim vojnicima u Poljskoj moraju biti očuvani iz zahvalnosti za oslobođenje od fašizma, piše Tas.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike