Skoro osam hiljada uhapšenih u neredima u Kazahstanu, vlasti tvrde da je sitacija pod kontrolom

Situacija u Kazahstanu je stabilna i pod kontrolom, saopštio je tamošnji Komitet za nacionalnu bezbednost zemlje.

"Žarišta terorističkih pretnji" su neutralisana, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, kazahstansko Ministarstvo unutašnjih poslova navelo je da do ponedeljka uhapšeno ukupno 7.939 ljudi u navećim neredima u istoriji nekadašnje centralnoazijske sovjetske republike.

Ruski i državni mediji javili su da su poginule 164 osobe tokom sukoba, međutim zdravstveni i policijski organi nisu potvrdili tu cifru i objava na društvenim mrežama je tada izbrisana. 

Vladine zgrade su nakratko bile u rukama demonstranata zarobljene a neke su i zapaljene kada su prvobitno mirni protesti protiv poskupljenja goriva postali nasilni. Najžešći sukobi bili su u najvećem gradu Kazahstana, Alamatiju.

Vlasti su za nasilje okrivile "ekstremiste" i "teroriste" za koje neki kažu da su stranci.

Karim Masimov, bivši šef Nacionalne bezbednosti Komiteta, priveden je zbog sumnje za izdaju prošle nedelje, dana nakon što ga je predsednik Kasim-Žomart Tokajev smenio.

Tokajev je takođe otpustio svoj kabinet, naredivši snagama bezbednosti pucaju bez upozorenja na demonstrante i proglasio vanredno stanje u naftom bogatoj naciju od 19 miliona stanovnika.

Na poziv Tokajeva stigli su i pripadnici ruskog i beloruskog kontingenta mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a do sada je sletelo više od 70 aviona.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике