Sirijske porodice žrtve džihadista traže pomoć od međunarodne koalicije

Nekoliko sirijskih porodica čije su članove oteli džihadisti Islamske države formiralo je udruženje kako bi od međunarodne vojne koalicije koja je porazila džihadiste, dobili informacije o svojim bližnjima.

„Iako smo izgubili nadu da dobijemo informacije, ipak tražimo od zemalja međunarodne koalicije da sprovedu istrage i obaveste nas o sudbini nestalih, jer teritorijalni poraz Islamske države može da im pruži tu priliku“, rekao je danas u Parizu predsednik udruženja Halil Al Hadž Saleh.

Prema procenama nevladinih organizacija, oko 8.000 ljudi je nestalo od 2013. godine a među njima ima aktivista za ljudska prava i novinara.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD, uz pomoć arapsko-kurdske koalije uspela je od 2015. da preuzme od džihadista gradove u Sirije, a u martu je preuzimanjem poslednjeg uporišta, proglasila teritoriju Sirije „očiščenju“ od Islamske države.

Predstavnici sirijskih porodica su u juče razgovarali sa zvaničnicima francuskog Ministarstva inostranih poslova tražeći uvođenje mehanizma za potragu za nestalim.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike