Sirija tvrdi da je Izrael napao bazu s iranskim snagama

Sirija je optužila Izrael za udar iz vazduha na vojnu bazu kraj Homsa.

Izraelski mediji su jutros preneli da je u udaru poginulo troje ljudi.

Sirijska državna novinska agencija SANA je kasno sinoć javila da su rakete ispaljene iz borbenog aviona pričinile ograničenu štetu bazi T-4 za koju se veruje da je koriste iranske snage i savezničke šiitske milicije.

„Naša odbrana se odmah suprotstavila neprijateljskim raketama i oborila više njih. Četiri su dospele do ciljanog područja i pričinile samo materijalnu štetu“, navela je agencija, pozivajući se na vojni izvor.

Napad se dogodio sinoć posle 22 sata po lokalnom vremenu, a avion je doleteo iz regiona al-Tanf u istočnoj Siriji.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala.

Napad se dogodio u vreme visoke napetosti u regionu posle ubistva vođe iranske jednice Kuds generala Kasema Solejmanija u udaru američkog drona u Iraku.

Solejmani je smatran arhitektom iranskog projekta da se učvrsti u Siriji, što je Izrael označio kao pretnju koju valja otkloniti.

U najnovijoj proceni izraelske vojne obaveštajne službe predatoj vladi ove nedelje je navedeno da je uklanjenje Solejmanija dalo Izraelu mogućnost da obuzda i zaustavi iransko učvršćivanje u Siriji.

Ta zemlja je i ranije optuživala Izrael da je izveo više udara na bazu T-4 koja se nalazi između Homsa i Palmire, podsećaju izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici tvrde da je koriste iranske snage u sklopu pomenutih napora u Siriji, za koje se Izrael zarekao da će ih sprečiti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike