Šidlo: još nema konačne odluke da li će Poljska tražiti od Nemačke reparacije

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je da Poljska ima obavezu da podseća kakve nepravde su joj nanete i da posle jezivih razaranja tokom Drugog svetskog rata nije dobila od Nemačke nikakve reparacije dok druge zemlje jesu.

Šidlo je rekla da još nije doneta konačna odluka da li će Varšava tražiti reparacije od Nemačke 64 godine pošto ih se zvanično odrekla.

„Pitanje ratne odštete jeste pitanje elementarne pravde i toga da Poljska bude subjekt na međunarodnoj areni. Ako ne budemo poštovali sami sebe, niko nas poštovati neće. Bili smo žrtva nemačke totalitarne politike u Drugom svetskom ratu. Tokom narednih decenija Poljska nikada nije dobila nikakvu odštetu a neke zemlje jesu“, kazala je Beata Šidlo u intervjuu koji će u sredu objaviti provladin nedeljnik Gazeta Polska, javlja poljska televizija TVN24.

Poljska premijerka je rekla da su tokom nemačke okupacije bila strahovitih razaranja i da je život izgubilo oko šest miliona građana Poljske.

„Nema još konačne odluke vlade o reparacijama. Trenutno se vodi politička diskusija. Sledeći korak biće diplomatski razgovori. Po mom mišljenju, Poljska ima pravo da podseti na nepravde koje su joj nanete“, kazala je premijerka.

Poljska se 1953. godine zvanično odrekla ratnih reparacije od Nemačke, koje po dogovoru sila pobednica trebalo da dobija preko Sovjetskog Saveza, kao 15 odsto odštete koju bi poraženi Berlin isplaćivao Moskvi. Sve poratne poljske vlade, izuzev današnje, ponavljale su da od Nemačke ne traže odštetu.

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda i partijski šef premijerke, bivši premijer Jaroslav Kačinjski pitanje reparacija izvukao je u julu u jeku sporova Varšave s Evropskom komisijom i Evropskom unijom oko sistemskih pretnji po pravnu državu u Poljskoj, povodom reforme pravosuđa.

Od Biroa za analize Sejma Parlamenta Poljske, jedan poslanik vladajuće stranke zatražio je da izradi analizu da li je moguće da Poljska danas, više od sedam decenija posle kraja rata traži reparacije i kako su prošle s odštetom druge države koje su takođe pretrpele velika razaranja i divljanja Hitlerovih nacista.

Poljski zvaničnici, na čelu s ministrom odbrane Antonijem Maćerevičem, argument da traže reparacije nalaze u činjenici da, kako kažu, kao satelit Sovjetskog Saveza Poljska nije imala pun suverenitet, pa nije mogla suvereno ni da se odriče reparacija.

„O reparacijama danas ne može da se ozbiljno razgovara, ako ništa drugo stoga što je Poljska dogovorom velikih sila dobila 40 odsto svojih novih teritorija na zapadu. Ako ti zahtevi Prava i Pravde, kao i novi simboli u poljskom pasošu Oštre kapije u Litvaniji i Groblja orlića u Kijevu znače da mi želimo da revidiramo status kvo granica u Evropi, ja vičem na uzbunu“, upozorio je bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski.

Bivši poljski predsednik koji je Poljsku uveo u NATO i Evropsku uniju rekao je sinoć poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da bi to značilo požar u Evropi.

„To znači da mi želimo da podmetnemo požar pod Evropom. Ne verujem da neko može da dođe na ideju da Poljska kojoj su najviše promenjene granice kao ishod Drugog svetskog rata može da bude zainteresovana da se osporava status kvo do kog smo teškom mukom došli“, upozorio je Kvašnjevski na taj rizičan aspekt eventualnog otvaranja pitanja reparacija.

Bivši poljski predsednik je dodao da ono što Poljska treba da radi, jeste moralni pritisak na Nemačku da nema prava da ikada zaboravi da je bila krivac za najveću tragediju u istoriji civilizacije – Drugi svetski rat.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike