Si Đinping pozvao kineske vojnike da energiju i misli ulože u pripremu za rat

Foto: AP/Zhang Ling

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je kineske vojnike da svu energiju i misli ulože u pripremu za rat.

Tokom jučerašnje posete vojnoj bazi u provinciji Guangdong, Si je vojnicima rekao da budu u „stanju visoke pripravnosti“ i pozvao ih da budu „apsolutno lojalni i pouzdani“, prenosi Si-En-En (CNN) pozivajući se na navode kineske agencije Sinhua.

Glavni razlog posete kineskog predsednika Guangdongu je obeležavanje 40. godišnjice upostavljanja specijalne ekonomske zone u Šenženu. Ta zona, formirana radi privlačenja stranih investicija, imala je važnu ulogu u razvoju Kine do pozicije druge najveće svetske ekonomije.

Poseta je došla u vreme najvećih tenzija između Kine i SAD u poslednjih nekoliko decenija, oko Tajvana i pandemije korona virusa, između ostalog, navodi CNN.

Bela kuća je u ponedeljak obavestila Kongres SAD da namerava da proda Tajvanu tri napredna sistema oružja, uključujući Artiljerijsko-raketni sistem velike mobilnosti (HIMARS).

Peking je na to oštro odgovorio. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan pozvao je Vašington da „odmah otkaže sve planove o prodaji oružja Tajvanu“ i da prekine sve „američko-tajvanske vojne veze“.

Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske komunističke vlade, ali Peking tvrdi da je to demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo Kine. Predsednik Si je odbio da isključi mogućnost primene vojne sile sa ciljem zauzimanja Tajvana ako bude neophodno, navodi CNN.

(Novi magazin)

Napišite komentar