Šest stvari koje bi trebalo da znate o NATO-u

Šta je NATO?

Severnoatlantska alijansa (NATO) je vojno-politički savez 29 zemalja iz Severne Amerike i Evrope, koje se zalažu za ispunjenje ciljeva Severnoatlantskog sporazuma, potpisanog 4. aprila 1949. u Vašingtonu. Sporazum predviđa da ako dođe do oružanog napada na jednu članicu, to će se smatrati napadom na sve članove Alijanse. Sedište NATO-a je u Briselu.

Kako se postaje član NATO-a?

NATO ima politiku otvorenih vrata. Pristupanje savezu određeno je pojedinačnim akcionom planovima za članstvo i potrebno je odobrenje svake trenutne članice saveza. Bilo koja zemlja članica NATO-a može da podnese zahtev za povlačenje iz NATO-a

Kako se finansira NATO?

Svaka zemlja članica NATO-a bi trebalo da izdvaja oko dva odsto BDP-a za zajednički budžet. Sredstva se uplaćuju u budžete na osnovu dogovorene formule podele troškova. Postoje tri budžeta: jedan civilni i dva vojna. 

Da li je NATO vojska?

NATO nije vojska, ali sve zemlje članice koje učestvuju u vojnom aspektu Saveza, zajednički sačinjavaju integrisane vojne strukture Saveza. NATO poseduje i određene kapacitete u zajedničkom vlasništvu, kao na primer radarski avion "Awacs".  

Kako NATO odlučuje? 

Sve odluke NATO-a se donose konsenzusom, nakon rasprave i konsultacija između država članica. Kada Alijansa postigne dogovor o nekoj operaciji, članice osiguravaju snage na dobrovoljnoj osnovi. Te snage se vraćaju u matične zemlje nakon završetka misije. Na čelu NATO-a je generalni sekretar. Trenutno je to Jens Stoltenberg, a predsedavajući vojnog komiteta je general Petr Pavel.

Koje su najveće intervencije NATO-a? 

Severnoatlantska alijansa bombardovala je SR Jugoslaviju od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Pre toga, sproveli su dvonedeljnu kampanju bombardovanja Vojske Republike Srpske 1995. godine. NATO je učestvovao u ratu u Avganistanu od 2001, nakon napada 11. septembra u Njujorku. Tokom rata u Iraku oformili su trening misiju za obuku iračkih snaga bezbednosti. Takođe, NATO je intervenisao i tokom rata u Libiji, uvođenjem embarga na uvoz oružja u tu zemlju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike