Šest meseci od protesta Žutih prsluka u Francuskoj, sutra nastavak okupljanja

Francuski građanski pokret Žutih prsluka sutra nastavlja proteste 27. subote zaredom, ali šest meseci od početka demonstrancija, pokret smatra da još nije dobio odgovarajuće odgovore od vlasti, prenosi danas francuska televizija BMTV.

Žuti prsluci sutra obeležavaju šest meseci od početka protesta zahtevajući od vlasti više socijalne pravde i bolju kupovnu moć.

Tokom tih protesta poginulo je 11 osoba, više od 4.000 je povređeno i oko 12.000 privedeno, javila je agencija Frans pres.

Apolitički pokret „Žuti prsluci“, koji je spontano nastao na društvenim mrežama, počeo je da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. Protest se kasnije pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana prema politici predsednika Emanuela Makrona, za kojeg tvrde da favorizuje bogataše i velike kompanije.

Makron je sa svoje strane organizovao veliku debatu sa lokalnim zvaničnicima i građanima širom zemlje, a krajem aprila je predložo nekoliko mera, među kojima su smanjenja poreza i planovi da se zatvori francuska elitna škola za najviše državne službenike, ali je stao u odbranu svoje protržišne politike.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike