Šefovi diplomatija Irana i Kine razgovarali usred tenzija Teherana i Vašingtona

Ministri spoljnih poslova Irana i Kine, Mohamad Džavad Zarif i Vang Ji, razgovarali su danas u Pekingu, usred povećanih tenzija na Bliskom istoku i napora Teherana da sačuva svoja tržišta u inostranstvu posle američkog povlačenja iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom.

Sastanak Zarifa i Vanga, čija je zemlja glavni kupac iranske nafte, usledio je pošto je Saudijska Arabija optužila Iran da stoji iza napada dronom zbog kojeg je zatvoren njen ključni naftovod. Lokalni list blizak saudijskoj kraljevskoj porodici pozvao je juče SAD da pokrenu „hirurške udare“ na Teheran. SAD su pre 10 dana poslale ratne brodove i bombardere u region Bliskog istoka navodeći kao razlog suprotstavljanje pretnji Irana. Vašington je iz istog razloga naredio svom diplomatskom osoblju koje nije neophodno da napusti Irak.

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je prošle godine da izvede SAD iz ;međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine i ponovo uveo obuhvatne sankcije Teheranu koje su oslabile iransku ekonomiju.

Zarif je u Kinu doputovao posle posete Japanu, takođe velikom uvozniku nafte iz Persijskog zaliva, u sklopu intenzivnih diplomatskih napora Irana da sačuva ;međunarodni nuklearni sporazum usred krize između Teherana i Vašingtona.

On je u Pekingu ;kritikovao međunarodnu zajednicu, rekavši da je do sada „uglavnom davala izjave umesto da čuva sporazum“, ;prenela je iranska agencija IRNA.

Šest ;velikih ;sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, i Evropska unija, postigli su 2015. godine istorijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. Otkako su SAD napustile sporazum, ostale potpisnice pokušavaju da ga sačuvaju. Iran je ;8. maja zapretio da će za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum u većoj meri ako u tom roku sa svetskim silama ne bude dogovoren novi nuklearni sporazum.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike