Šef iranske diplomatije ipak na sastanku UN

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif će sutra učestvovati na sastanku UN o održivom razvoju pošto je dobio vizu uprkos ograničenjima koje su mu SAD uvele i zbog kojih su se našle na meti kritika svetske organizacije.

Vašington, koji je nedavno pretio da će Zarifu uvesti sankcije, ipak mu je dao vizu za ulazak u SAD ali uz ograničenu mogućnost kretanja, rekao je državni sekretar Majk Pompeo.

Portparol sekretarijata UN Farhan Hak je naveo da je to telo „upoznato s restriktivnim merama koje je za stalnu misiju Irana nedavno uvela zemlja domaćin (SAD)“ i da je „u bliskim kontaktima s predstavništvima SAD i Irana po tom pitanju“ i da je „izrazilo zabrinutost zemlji domaćinu“.

Iranska misija pri UN je saopštila da je Zarif u Njujork došao tokom vikenda i da je juče dao brojne intervjue američkim medijima.

Zarif je u intervjuu televiziji En-Bi-Si (NBC) optužio SAD da se „igraju vatrom“ i ponovo izneo uveravanja da njegova zemlja ne želi nuklearno oružje.

„Nismo na ivici razvoja nuklearnog oružja. Da smo želeli da razvijemo nuklearno oružje to bismo odavno mogli da učinimo“, rekao je on.

Tokom boravka u Njujorku, Zarif može da boravi u zgradi UN i u njenoj bliskoj okolini, što uključuje i nekoliko ulica udaljenu zgradu iranskog predstavništva u UN.

„Američke diplomate ne šetaju Teheranom, pa ne vidimo nikakav razlog da iranske diplomate mogu slobodno da se kreću Njujorkom“, rekao je Pompeo za Vašington post, i dodao da šef iranske diplomatije koristi slobode koje SAD daju da bi „širio zlobnu propagandu“.

Kao zemlja domaćin UN, SAD u principu imaju obavezu da po hitnom postupku izdaju vize državama koje ih traže da bi njihovi zvaničnici prisustvovali sastancima UN.

Zarif je čest posetilac Njujorka, gde učestvuje na okruglim stolovima i razgovara s američkim medijima, i u sredu bi trebalo da učestvuje na sastanku posvećenom ciljevima održivog razvoja za 2030. godinu u roganizaciji Ekonomsko-socijalnog saveta UN.

Činjenica da njemu nisu uvedene sankcije, iako se o toj mogućnosti nedavno govorilo, smatra se znakom želje američke vlade da sačuva neki kanal komunikacije s Teheranom.

Šef iranske diplomatije je nedavno rekao za Njujork tajms da eventualne sankcije na njega ne bi uticale jer ne poseduje imovinu u SAD.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike