Saudijska princeza i njena ćerka puštene iz pritvora

Saudijska princeza Basma Bint Saud, inače poslovna žena i aktivistkinja za ljudska prava, i njena ćerka Suhud el Šarif nestale su u martu 2019. godine, prenosi Rojters.

Posle skoro tri godine pritvora, pravni savetnik princeze izjavio je da su njih dve 6. januara stigle u svoj dom u Džedi. 

"Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspertizu", dodao je pravnik Henri Estraman.

Prema njegovim rečima, iako izgleda iscrpljeno, princeza je dobro raspoložena i zahvalna što je videla svoje sinove.

Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, a vlasti nikada javno nisu komentarisale ovaj slučaj.

Podsetimo, princeza Basma je 2020. preko društvenih mreža saopštila da je godinu dana u zloglasnom zatvoru bez ikakvog objašnjenja.

Tada je, u objavi na Tviteru, zamolila svog strica, kralja Salmana, da bude oslobođena, navevši da je "arbitrarno zatvorena u zatvoru El Hair" i da se njeno zdravlje pogoršava.

U drugoj poruci tražla je od kralja i njegovog sina prestolonaslednika Muhameda bin Salmana da preispitaju njen slučaj i da je oslobode jer, istakla je, nije uradila ništa pogrešno.

Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma, kritikovala je odnos kraljevstva prema ženama.

U vreme hapšenja je trebalo da putuje u inostranstvo radi lečenja. A, kako je tada rekao njen rođak, nakon što je odvedena u pritvor optužena je da je pokušala da falsifikuje pasoš.

Prema njegovim rečima, te optužbe su kasnije odbačene, ali je princeza ostala u pritvoru zajedno sa ćerkom koja je u to vreme bila sa njom.

Rojters nije mogao da utvrdi da li je njeno hapšenje povezano sa ranijim pritvaranjima članova kraljevske porodice i istaknutih građana, koje izvori povezuju sa konsolidacijom vlasti prestolonaslednika Muhameda bin Salmana ili suzbijanjem neslaganja, uključujući i rad aktivistkinja za ženska prava.

U peticiji koja je 5. marta 2020. godine podnesena Ujedinjenim nacijama, u koju je Rojters imao uvid, princezina porodica je sugerisala da bi razlog pritvora mogla da bude njena uloga "otvorenog kritičara zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji", ali isto tako i raspitivanje o "zamrznutom bogatstvu koje je ostalo od njenog oca".

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике