Šarl Mišel preneo podršku EU Kipru

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je danas u Nikoziji podršku Evropske unije odbrani prava Kipra u sukobu s Turskom o pravu na traganje za prirodnim gasom u podmorju Sredozemnog mora.

Grčka i Kipar imaju tenzije sa Turskom koja polaže pravo na istraživanja u spornom području istočnog Mediterana, bogatog naftom i gasom, u delu koji Atina smatra da je pod njenim suverenitetom. Do eskalacije je došlo 10. avgusta kada je Turska poslala svoje brodove u sporne vode.

Kriza u vodama istočnog Mediterana biće na dnevnom redu evropskog samita 24. i 25. septembra u Briselu, uključujući i pretnju sankcijama Turskoj.

„EU je solidarna s Kiprom koji se suočava sa ozbiljnom situacijom. Zbog toga smo odlučili da pozovemo na samit posvećen vezama sa Turskom… Moramo biti veoma odlučni kada je u pitanju odbrana prava svih država članica (EU), uključujući Kipar“, rekao je Šarl Mišel novinarima nakon razgovora sa predsednikom Nikosom Anastasijadisom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas upozorila Tursku na svaki pokušaj „uznemiravanja“ suseda po pitanju tenzija u istočnom Mediteranu.

Anastasijadis je rekao da je ovo „krajnje zabrinjavajući“ periodu i optužio Tursku da nastavlja da „narušava pomorske zone“ Kipra „ilegalnim“ bušenjima.

Prema njegovim rečima, EU mora da pokaže spremnost da brani prava svojih članica.

(Novi magazin)

Napišite komentar