Samit NATO-a u Madridu, španski premijer ima poruku za Putina

Španski premijer Pedro Sančez, domaćin ovonedeljnog samita NATO-a, u svom govoru je poručio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine.

Sančez je ranije rekao da će Rusija biti identifikovana kao glavna pretnja u novom strateškom konceptu Alijanse, za razliku od prethodnog perioda kada je smatrana strateškim partnerom.

"Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobediti", rekao je Sančez u svom govoru.

Poruku iz Madrida uputio je i nemački kancelar Olaf Šolc, navodeći da će NATO nastaviti da snabdeva Ukrajinu naoružanjem.

"Dobro je da zemlje koje su ovde, ali i mnoge druge, pomažu Ukrajini da se brani tako što joj pružaju finansijsku pomoć, humanitarnu, ali i oružje koje hitno poredbno", rekao je Šolc novinarima.

Dodao je da je poruka NATO-a da će nastaviti to da čini, i to intenzivno, koliko god da bude potrebno Ukrajini kako bi se odbranila.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je na samitu Alijanse u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u tom vojnom savezu.

Finski predsednik Sauli Niniste objavio je da su se Helsinki i Stokholm rešili nesuglasice sa Ankarom čime je otvoren put za prijem dve skandinavske zemlje u NATO-u.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike