SAD ukinule pomoć i mirovnim izraelsko-palestinskim organizacijama

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa odlučila je da ukine 10 miliona dolara strane pomoći mirovnim izraelsko-palestinskim organizacijama, iako je Kongres već odobrio taj novac.

Transfer pomoći je blokiran, preneli su danas izraelski mediji. O takvoj odluci najpre je izvestio Njujork tajms, a Trampov specijalni izaslanik za bliskoistočni mirovni proces Džejson Grinblat ju je kasnije potvrdio.

On je na Tviteru pokušao da za odluku okrivi Palestinsku upravu iako većina organizacija koje će izgubiti podršku nemaju s njom direktne odnose. To je najnovije u nizu uskraćivanja pomoći SAD Palestincima.

Prošle nedelje je odlučeno da se ne da 25 miliona dolara za šest bolnica u istočnom Jerusalimu u kojima se leče palestinski stanovnici, kao i Palestinci sa Zapadne obale i iz pojasa Gaze.

Grinblat je ranije hvalio te bolnice koje su takođe, kao i organizacije koegzistencije, nezavisne od Palestinske uprave.

Još ranije je ukinuto stotine miliona dolara Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama i njihovim potomcima (UNRWA) i dodatnih 200 miliona bilateralne pomoći Palestincima.

Jedino nije ukinuto oko 60 miliona dolara direktne pomoći Palestinskoj upravi kako bi se podržale njene bezbednosne snage koje u saradnji s Izraelom nastoje da spreče terorističke napade na Zapadnoj obali.

Najnoviju odluku je osudila Alijansa za bliskoistočni mir koja okuplja organizacije angažovane na promovisanju dijaloga i kontakata između izraelskih i palestinskih građana.

Jedan od direktora organizacije napisao je da nakon ukidanja finansiranja za palestinske pacijente obolele od karcinoma administracija sada ide „protiv dece koja igraju fudbal s Izraelcima“.

Visoki Trampov savetnik i zet Džared Kušner izjavio je za Njujork tajms da će ukidanje finansiranja za Palestince zapravo povećati šanse za postizanje mira.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike